BergåsaKronobergsgatan 4

Unikt renoveringsprojekt på Bergåsa, fullt av charm och karaktär!

BergåsaKronobergsgatan 4
Välkommen till Kronobergsgatan 4 – ett unikt renoveringsprojekt fullt av charm och karaktär! Huset uppfördes 1912 som ett av de första husen på Bergåsa. Det har i stort sett stått oförändrat sedan 60-talet och väntar nu på en ny ägare som kan återställa dess forna glans. Renoveringsbehovet är stort, men många originaldetaljer är väl värda att bevara. Här hittar du en gedigen stomme, vackra spröjsade fönster, fina kakelugnar, takrosetter, spegeldörrar och charmiga plankgolv. Dessutom har huset ett fjärrvärmesystem för effektiv och miljövänlig uppvärmning. Trädgården är lummig och uppväxt, men behöver också lite kärlek för att komma till sin rätt. Huset erbjuder i dagsläget hela 8 rum och två kök. Det kan enkelt anpassas för att fungera som både ett enfamiljshus och ett tvåfamiljshus, vilket gör det perfekt för generationsboende eller för att hyra ut en våning. Fastigheten inkluderar även en stor källare, ett mindre garage och två biluppställningsplatser. Huset har en rik historia och en gång i tiden inrymde ett av rummen på entréplan en sybehörsaffär med egen ingång. På Bergåsa bor du endast 3 km från centrala Karlskrona, med närhet till hav och natur. Flera badplatser och ett friluftsområde med motionsspår ligger i direkt anslutning. Högskolan och Blekingesjukhuset ligger på gångavstånd, och från Bergåsa station tar du dig enkelt med tåg eller buss till flera städer.
Utgångspris: 3 850 000 kr

Snabbfakta

  • Adress Kronobergsgatan 4
  • Område Bergåsa
  • Bostadstyp Villa
  • Antal rum 8
  • Boarea & biarea 160 + 106 kvm
  • Tomtareal 721 kvm
  • Byggnadsår 1912
  • Pris 3 850 000 kr

Intresseanmälan

Är du intresserad av bostaden? Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

Anmäl intresse

Kontakta mäklare

Linn Walderton

Mäklare, Civilekonom

0733-80 04 41

linn.walderton@liwingmaklarbyra.se

Huset & Trädgården

Huset uppfördes precis i gränslandet mellan den nationalromantiska eran och den nya, lite mer avskalade 20-talsklassicismen. Detta återspeglas i husets utformning, som är en harmonisk blandning av båda arkitekturstilarna. Exteriört pryds huset av en stående lockläktpanel, kopplade fönster i två till tre lufter med vardera tre spröjsade rutor, valmat tegeltak och dekorativa smidesräcken.

Interiören är elegant och präglas av ljus och rymd, samtidigt som den känns ombonad och välkomnande. På baksidan av huset finner du en vacker trädgård med fruktträd och andra växter som ger en lugn och fridfull atmosfär. Framsidan av huset erbjuder två separata parkeringsplatser med plats för flera bilar, vilket är ovanligt i området där många hus saknar parkering på tomten. Integrerat med huset finns även ett mindre garage, idealiskt för cyklar och annan förvaring.

Husets historia

Huset på Kronobergsgatan 4 uppfördes 1912 av byggmästare Johan Svensson på uppdrag av Kontorsskrivare J. Kullberg och hans hustru, som ett av de första husen i Karlskronas nya stadsdel Bergåsa. Precis som många av de andra husen på Bergåsa, har detta hus tidigare fungerat som bostad åt två familjer. Ett av rummen på entréplan inrymde en gång i tiden även en sybehörsaffär med separat ingång. Många av de ursprungliga originaldetaljerna har bevarats genom åren, vilket gör att man lätt kan känna historiens vingslag i huset.

Trots renoveringsbehovet har huset en varm och trivsam atmosfär. Med generös takhöjd, breda golvsocklar, spegeldörrar, takrosetter och stora spröjsade fönster, har mycket av dess ursprungliga karaktär och charm bevarats. De gamla plankgolven, dekorativa kakelugnar och spisar, tillsammans med de många små skrymslen och vrår, bidrar till husets unika personlighet.

"

Bergåsa är Karlskronas enda exempel på sekelskiftets trädgårdsstäder, där den mest kända förebilden är Djursholm i Stockholm.

"

Vardagsrum

Vardagsrummet på entréplan har en fin stavparkett, dekorativa listverk och vacker takrosett. Rummet pryds av en vackert smyckad kakelugn som tillsammans med de eleganta spegeldörrarna tillför rummet charm och karaktär. 

Kök & Matrum

Köket på entréplan är en riktig tidsresa. Här samsas ett rutigt linoleumgolv med ådringsmålade träluckor och dekorerat kakel, vilket skapar en unik retroatmosfär. Bakom en av dörrarna gömmer sig ett praktiskt skafferi. Vissa moderniteter finns, såsom spis och fläkt, men köket är i behov av upprustning för att möta dagens standard. 

Matrummet bjuder på ett fantastiskt ljusinsläpp genom de två stora hörnfönstren och charmiga pardörrar som leder in till vardagsrummet. Här finns alla möjligheter att skapa ditt drömkök och en plats för hela familjen att samlas.

Sovrum entréplan

På entréplanet finner du två rymliga sovrum belägna i fil. Med dubbla ingångar till varje rum kan du anpassa funktionen efter dina önskemål och behov. Det är även möjligt att sätta igen en ingång för att skapa två mer privata och avskilda rum om så önskas.

Det ena sovrummet har en intressant historia då det tidigare var en sybehörsaffär, vilket fortfarande syns i vissa detaljer. I båda rummen finns det gamla plankgolvet kvar under befintliga mattor.

"

Huset uppfördes precis i gränslandet mellan den nationalromantiska eran och den nya, lite mer avskalade 20-talsklassicismen.

"

Detaljer

I huset finns en mängd fina och välbevarade detaljer som bidrar till den unika atmosfären. Vackra spegeldörrar välkomnar dig in i varje rum med elegans och stil. Takrosetter och breda golvsocklar ger en känsla av rymd och dekorativa kakelugnar tillför ytterligare karaktär till huset.

Charmiga plankgolv löper genom huset och tillför huset en varm och ombonad känsla. Alla detaljer, från dörrtrycken till listverk, är noggrant utvalda och bidrar till den genuina känslan i huset.

Allrum entréplan

Allrummet på entréplan erbjuder många möjligheter. Med sin generösa yta kan det användas som bibliotek, lekrum, arbetsrum eller varför inte omvandla det till en stor och lyxig hall? I ena delen av rummet står en murad spis med kamin.

Kök övre plan

På övre plan finns ytterligare ett kök, utrustat med ljusa träluckor, ett praktiskt skafferi och ett stort fönster som ger rikligt med naturligt ljus. Kanske blir detta rummet husets nya badrum där du kan skapa en lyxig oas med moderna bekvämligheter?

"

Med generös takhöjd, breda golvsocklar, spegeldörrar, takrosetter och stora spröjsade fönster, har mycket av husets ursprungliga karaktär och charm bevarats. 

"

Vardagsrum övre plan

Vardagsrummet på övre plan pryds av ett inåtgående burspråk som leder ut till en balkong. Väggarna är klädda i en elegant medaljongtapet som förstärker rummets stil och charm. Den dekorativa kakelugnen blir ett fint blickfång i rummet.

Sovrum övre plan

På övre plan finns två rymliga sovrum belägna i varsin ände av huset. Båda rummen har ingång från två håll, vilket ger en flexibel användning. Med fördel kan en av ingångarna sättas igen för att skapa mer väggyta och göra rummen lättare att möblera.

Hall övre plan

Trappan upp till övre plan är naturligt placerad och gör det enkelt att anpassa huset för en familj om behovet finns. Hallen på övre plan rymmer flera garderober med bra förvaringsmöjligheter och har fina detaljer som t.ex. en platsbyggd hatthylla med eleganta ankarkrokar. Härifrån har man även uppgång till husets vind.

Badrum

På 1950-talet installerades två toaletter i huset, en på vardera våning. Dessförinnan fanns endast ett utedass på tomten. Husets enda badrum finns idag i källaren som endast nås utifrån. Ett nytt badrum skulle med fördel kunna byggas i det nuvarande köksutrymmet på övre plan. I källaren återfinns också den gamla tvättstugan med en vedeldad tvättunna. 

Området

Bergåsa är Karlskronas enda exempel på sekelskiftets trädgårdsstäder, där den mest kända förebilden är Djursholm i Stockholm. Tillsammans med Västra Mark, Arnö och Elleskär illustrerar områdets villabebyggelse de skiftande stil-, plan- och bostadsidealen under 1900-talets första hälft. Här blandas putsade funkishus med sekelskifteshus i trä och teglade 60-talsvillor. 

Fastigheten är belägen i början av Kronobergsgatan. Här bor du endast 3 km från centrala Karlskrona, i direkt anslutning till hav och natur med flera badplatser och friluftsområde med motionsspår. Både Högskolan och Blekingesjukhuset ligger på gångavstånd och från Bergåsa station tar du dig lätt med tåg eller buss till flera städer. 

Dags att byta bostad? Välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri värdering! Boka värdering

Fakta

InteriörENTRÉPLAN
Huvudentré med avhängning för ytterkläder.
WC.
Allrum med öppen spis och flera förvaringsutrymmen.
Kök med spis och spisfläkt (kyl/frys finns i matrummet).
Matrum.
Vardagsrum med kakelugn.
Sovrum 1.
Sovrum 2 med utgång till uteplats mot söder.
Köksingång/trapphall med trappa upp till övre plan.

ÖVRE PLAN
Hall med två garderober och uppgång till vinden.
Sovrum 3.
Vardagsrum med kakelugn och utgång till balkong mot väster.
Sovrum 4.
Kök med kyl/frys och spisfläkt. Uttag för spis finns.

KÄLLARE
Tvättrum med äldre, vedeldad tvättunna.
Badrum.
Verkstad.
Matförråd.
Pannrum med fjärrvärmecentral, äldre oljepanna och oljetank (tömd).
Förrådsutrymme.
Garage.
 

Läs mer

FastighetUtgångspris
3 850 000 kr

Byggnadsår
1912

Antal rum
8 rum och kök

Boarea
160 kvm

Biarea
106 kvm

Tomt
Area 721 kvm

Grundläggning
Källare

Fasad
Trä

Stomme
Trä

Bjälklag
Trä

Tak
Tegelpannor

Fönster
2-glas kopplade

Uppvärmning
Fjärrvärme. Luft/luft-värmepump. Kakelugnar (ej i bruk).

Ventilation
Självdrag

Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.

Energideklaration
Utförd: 2024-05-03
Energiklass: E
Energiprestanda: 133 kWh per kvm och år kwh/kvm och år

Driftskostnader
41 256 kr/år
Utöver drift tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt om 9525 kr (totalt 50 781)
Antal personer i hushållet: 1
Kommentar: Driftskostnaderna fördelas enligt: El 3700 kr, Uppvärmning 25000 kr, VA 5900 kr, Renhållning 1350 kr, Försäkring 5300 kr.

Fastighetsbeteckning
EHRENSVÄRD 13

Taxeringsvärde
Totalt: 2 545 000 kr kr
Byggnad: 1 491 000 kr kr
Mark: 1 054 000 kr kr

Pantbrev
200 000 kr

Övrigt
Fastigheten är ett dödsbo och säljs med friskrivningsklausul.


Läs mer